Oesters Utah Beach op verschillende wijzen
Tijdens één van onze reisjes naar Normandië leerde ik in “La Boheme” een gezellig restaurantje in Barfleur les huitres naturelles de Utah Beach kennen.
Deze oester is rond, vlezig en heeft een subtiele amandel smaak. Ik ben geen fanatieke oester eter maar deze kon mij wel bekoren ik was dan uitermate blij toen ik deze met de feestdagen ook hier bij CRU versmarkt op de Kouter in Gent kon kopen.
Ja oesters, je houdt ervan of je vind het helemaal niks! Ik vind ze zelf gegratineerd fan-tas-tisch lekker!
Natuur zijn ze minder mijn ding, vandaar dat ik ze altijd pimp met een lekkere vinaigrenette.
Gegratineerde oesters met champagnesaus
Champagnesaus
Ingrediënten voor 4p:
1 sjalot
150 ml Champagne
150 ml water
150 ml volle room
1 kippenbouillonblokje
1 el suiker
boter
peper en zout
Bereiding:
Pel en snipper de sjalot en stoof ‘m glazig in boter. Bestrooi met de suiker en laat even smelten. Zo krijg je een lekker zoetzuur smaakje in je saus.
Blus met de champagne en giet er 150 milliliter water bij.
Doordat je evenveel water als champagne gebruikt, wordt de saus niet te zuur. Gebruik dus zeker niet enkel champagne.
Voeg de kippenbouillon toe en laat tot de helft inkoken. Giet er nu pas de room bij. Laat weer tot de helft inkoken, tot er een mooie binding ontstaat.
Doordat de room kookt, verdwijnt het vocht van de room.
Recept Gegratineerde oesters:
Bereiding:
maak de oester los, giet het vocht weg, vul de oesterschelp zodat de oester bedekt is met de saus ongeveer 1 eetlepel saus en werk af met gemalen kaas.
Oester met vinaigrette van gember en wasabi
Ingrediënten:
1eetl olijfolie en 1/2 eetl azijn,
zwarte peper&zout
wasabi en gember
Bereiding:
meng 1eetl olijfolie en 1/2 eetl azijn, kruid met zwarte peper&zout, doe er wasabi en fijngesneden gember bij.
begin met een halve cm wasabi pasta en met een schijfje van ongeveer 1/2cm op 1/2cm en 2mm, meng dit goed door elkaar.
Proef en voeg naar believen nog gember of wasabi toe.
Vul de oester met 1/2 koffielepel vinaigrette en werk af met een klein stukje peterselie.
Met deze hoeveelheid kun je een stuk of 6a8 oesters vullen.
Oesters met vinaigrette van tomaat-pijpajuin-peterselie
Ingrediënten:
vinaigrette
1eetl olijfolie en 1/2 eetl azijn
zwarte peper&zout
een schijfje tomaat (van ongeveer 3mm dik, zonder vel en pitten)
een stukje pijpajuin(of 2x2mm dik ringetje sjalot)
Bereiding:
meng 1eetl olijfolie en 1/2 eetl azijn, kruid met zwarte peper&zout, doe er de fijngesneden tomatenblokjes en pijpajuin bij.
vul de oester met 1/2 koffielepel vinaigrette en werk af met een klein stukje peterselie
Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten.
Succes en smakelijk!
2020-2021 Ann.sFood