Gegrilde makreelfilet met ratatouille en polenta
Zoals velen al weten heb ik mijn hart verloren aan Normandië en bij een van onze vele bezoekjes gingen we eten in 'A L'ardoise' een klein maar lekker en gezellig restaurantje in Saint-Valery-sur-Sommes, zij werken met een zeer beperkte kaart maar wel met dagverse producten.
Dit was een van de gerechtjes dat ik daar voorgeschoteld kreeg. De combinatie van de ratatouille met de makreel is hemels.
Dus ja het weekend erna, ging ik langs bij c-food kocht makreel die zij voor mij netjes fileerde en ik ging aan de slag.
Ratatouille tot mijn grote verbazing zat dit gerechtje standaard in mijn Cookeo. Cookeo is mijn persoonlijke keuken assistent. Hij is uitgerust met 100 voorgeprogrammeerde recepten en helpt u stap voor stap bij het bereiden van lekkere maaltijden tot 6 personen. Met een druk op de knop bereidt u een waaier aan gerechten en bespaart u massa's tijd in de keuken! Om een specifiek ingrediënt te bereiden, selecteert u het gewoon op het digitale scherm en klikt u het aan. Cookeo heeft je een lijst van de ingrediënten en zegt je stapsgewijs wat je moet doen.
Hij heeft ook 5 instellingen waarmee u kunt snelkoken, stomen, aanbakken, sudderen en opwarmen.
U hoeft geen oogje meer in het zeil te houden. Wanneer uw maaltijd klaar is, houdt de cooker hem warm tot etenstijd!
Daarenboven is hij makkelijk schoon te maken: de uitneembare pan en het stoommandje mogen in de vaatwasmachine. Hij is echt de hulp bij stoofpotjes eenpansgerechten, risotto, een pot waar je alles met kan en dit alles in now-time, ik zou hem alvast niet meer kunnen missen.
Wil je hier meer over weten klik dan op deze link: https://www.moulinex.be/nl/Koken/Cookeo/Cookeo
In mijn zoektocht op het net had ik al regelmatig polenta zien verschijnen ook tijd omdat eens uit te testen. Belangrijkste voor dit gerecht is dat je een lekkere bouillon hebt want het maisgriesmeel op zich heeft niet veel smaak. Je kunt deze zacht als aardappelpuree of stevig eten. Ik maakte hem stevige om hem daarna te kunnen bakken. En een restje over geen probleem, ik heb ze ingevroren en na ontdooien waren ze nog even lekker als vers gemaakt.
Dus zoek je eens iets anders probeer polenta :)
Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten dit kan je doen op mijn home pagina!
Succes en smakelijk!
Ingrediënten: 2p
maak je dit als voorgerecht neem dan 1 filet per persoon, als hoofdgerecht min 2 persoon
voor de ratatouille:
200 gr in blokjes gesneden tomaten of een blik gepelde tomaten in stukjes
150 gr in blokjes gesneden aubergines
150gr in blokjes gesneden courgettes
1 fijngesneden ui
1 in blokjes gesneden gele paprika of rode(ik neem gele paprika kwestie om wat kleur in te hebben)
1 gr look geperst of fijngesneden
2 kl basilicum
1 kl provinciaalse kruiden
2 eetlepels olijfolie
p&z
Cayenne peper naar smaak
voor de polenta:
4 dl bouillon
100gr polenta
klontje boter om te bakken
Bereiding:
Polenta: breng groentebouillon aan de kook op een matig vuur. Schep de polenta in de hete bouillon en roer met de garde. Zodra de massa dikker wordt, gebruik je een houten lepel om te roeren. Na een paar minuten is de polenta gaar.
Smeer een ruime ovenschaal in met een laagje olijfolie en leg er een vel bakpapier in. Spatel het polentamengsel in de schaal en strijk het oppervlak glad. (De laag polenta is ongeveer anderhalve centimeter dik.) Bedek dit met een tweede vel bakpapier en schuif de schaal in de koelkast. Laat de bereiding minstens een uur opstijven.
Snij de afgekoelde ‘koek’ van polenta in gelijke vierkanten van zo’n 5 x 5 centimeter. Snij elk blokje vervolgens in twee driehoeken en bak ze in een Tefal pan. Gebruik een spatel om het polentagebak op te scheppen en voorzichtig om te draaien.
Ratatouille: Ik volgde de werkwijze van mijn Cookeo maar natuurlijk kan dit ook gewoon in een kookpot. Snij alle groenten in blokjes van 1cm/1cm, ik gebruik hier mijn nicer dizer voor. Bak de ajuin in de olijfolie. Voeg dan de look, paprika, aubergines, courgettes laat even bakken en voeg dan de tomaten en kruiden toe. Draai het vuur lager en laat zachtjes sudderen tot alle groenten gaar zijn. Breng op smaak met p&z en cayennepeper.
Snij de makreelfiletjes aan beide kanten in en wrijf ze in met olijfolie, peper en fleur de sel en provinciaalse kruiden.
Gril de visjes 4 minuten per kant op grillpan.
Dresseer zoals op foto, tip verwarm je borden dit kan gemakkelijk door een beetje water op elk bord te gieten en de borden op elkaar 1 min in de microgolf te warmen of je kan dit natuurlijk ook in de oven.
Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten!
Succes en smakelijk!
© 2020 - 2021 Ann.sFood