Bouillabaisse met of zonder kreeft


Aangezien we tijdens onze vakantie tussen kerst en nieuw toch beslist hadden om met de mobilhome een paar daagjes er op uit te trekken en zo oudjaar in onze mobilhome te vieren. 
Zocht ik naar feestelijke receptjes die ik kon opwarmen en wat is er dan gemakkelijker dan een lekkere bouillabaisse.
Deze keer opteerde ik om hem toch wat feestelijker te maken en bestelde 2 kreeftjes online bij de viswinkelonline, net als vorige keer werden ze netjes de gevraagde dag thuis geleverd.

Ook een kreeftje koken dat is niet moeilijk alleen wel wat lef voor nodig!

Maak eerst een bouillon: breng water aan de kook (ongeveer 3L) in een grote pot en voeg hierbij grof gesneden ajuin, wortel, prei, selder en zout (ong. 60 gr). Zorg ook dat het water echt goed kookt. Verwijder de elastieken van de kreeft scharen. Dompel de kreeft in het water, met de kop eerst! Zo is de kreeft meteen dood, en kan ze met haar staart geen kokend water doen opspatten. Zet een deksel op de pot en laat 7 minuten koken, plus 2 minuten extra per 100 gr. Ik kookte ze iets minder lang omdat ze nog eens opgewarmd moest worden.


Ingrediënten 2 personen
1 liter visbouillon, ik recupereerde de bouillon waar ik mijn kreeften in kookte. Stoofde een grof gesneden 1 ui, 1 wortel 1 prei in wat boter, voegde de bouillon van de kreeften toe deed daarbij de koppen en graten van mijn vis deed er nog wat zout& peper, tijm en laurier bij en liet een 1/2u koken. Bouillon zeven en klaar.
125 gr rode poonfilets
125 gr zeeduivelfilets
4 grote gamba's
1 ui
1.5 teentje look
½ venkel
½ preistronk
2 tomaten
verse tijm
verse laurier
saffraan (poeder of meeldraadjes)
1 snuifje
40g geconcentreerde tomatenpuree (blikje)
½ eetlepel bloem
½ scheutje olijfolie
1 rode paprika
Optioneel: 1 kreeft


Bereiding:
Zet de bouillon klaar. Laat de gamba’s (indien nodig) ontdooien.
Zet een grote stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheutje olijfolie in. Pel de ui en snij de groente in fijne halve ringen.
Pel de look en plet het lookteentje tot pulp.
Stoof de halve uienringen en de look in de olijfolie.
Roer regelmatig even in de pot.
Snij de venkel middendoor en verwijder het taaie hart. Het groene loof hoef je niet af te snijden. Snij de venkelhelften in fijne ringen. Laat ze meestoven.
Snij het witte en lichtgroene deel van de prei in fijne stukjes. Het donkerste deel van de prei gebruikte ik voor de bouillon. Doe de stukken prei in de stoofpot. Voeg de saffraan toe aan de gestoofde groenten.
Snij het kroontje uit de verse tomaten en verdeel elke vrucht in partjes. Voeg ze toe aan de stoofpot en roer alles even om. Voeg nu het blikje tomatenconcentraat toe en meng onder de groentjes. Laat alles nog al roerend een paar minuten stoven. Let erop dat het gerecht niet aanbakt.
Strooi de bloem over de gestoofde groenten. Schenk de visfumet in de stoofpot. Voeg enkele takjes tijm en een paar blaadjes laurier toe.
Laat de bereiding zo’n 45 minuten sudderen op een zacht vuurtje.

Voor de afwerking:
breng de bouillon terug aan de kook als die goed kookt voeg dan alle vis(kreeft) toe en laat 2 min koken(niet langer).
Laat dan de soep 10min rusten. Verwarm pot voor het opdienen, terug op tot net onder het kookpunt.

Serveer in een diepe kom met warm stokbrood, gemalen kaas en/of kaasbroodjes en Rouille, hiervan maakte ik een gemakkelijke versie.
Normaal maak je mayonaise waar je look, tomatenpuree en saffraan aan toevoegt. Ik nam 2 eetlepels mayonaise uit een potje, deed er 1 koffielepel tomatenpuree, 1 teentje geplette look bij en bracht op smaak met peper&zout en cayennepeper. Proeven is hier de boodschap.


Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten!

Succes en smakelijk!



© 2020 - 2021 Ann.sFood