Tom kha kai


Dit is een van de gerechtjes die ik na-aapte na het halen van een take-away menu bij mijn geliefde restaurant D’oude Pastorie in Hyfte. Die soep was zo overheerlijk dat ik die kost wat kost nog eens wou eten.
Na wat opzoek werk kwam ik er achter dat Tom kha kai een Thaise geurige maaltijd soep is waarin kip (kai) gekookt is (tom) in kokosmelk, die getrokken is met galangal(kha) verwant aan gember, citroengras en limoen en op smaak gebracht met vissaus.
Na het samenvoegen van verschillende recepten kwam ik tot een pittig, fris en romig resultaat wat ik met jullie wil delen.
Het is eigenlijk een maaltijd soep maar je kan er een volwaardige maaltijd van maken als je het serveert met rijst.


Ingrediënten: Voor 4 personen:
1 rode peper in ringetjes gesneden pitjes verwijderd en in stukjes
2 tenen knoflook, geperst of fijngehakt voor de soep en ½ teentje om de scampi’s in te bakken.
400 ml kokosmelk
600 ml kippenbouillon
sap van een ½ limoen
150à 200 gr Shiitake of kastanjechampignons of champignonmix, in stukjes
3 eetlepels vissaus
Bosje verse koriander 1 bot koriander
2 stengels citroengras in twee gebroken
2 theelepels bruine basterdsuiker
300 g kipfilet in reepjes gesneden
½ paksoi in grove stukken
3 lente-uien, fijngesneden
5 cm gember plakjes
200 g scampi’s of 3 per persoon
1 eetl olijfolie
cayenne peper
kippenkruiden


Bereiding:

Begin met het schillen van de gember en de look. Hak ze allebei in fijne stukjes.
Verwijder nu de zaadlijsten uit de peper en snij deze in stukjes.
Halveer de stengels citroengras, plet ze.
Doe de kippenbouillon met de kokosmelk in een pan en verwarm deze. Voeg alle bovenstaande ingrediënten toe aan de pan. Laat dit 20à25 min koken en zeef daarna de soep.
Snij vervolgens de kip in stukjes kruid ze met kippenkruiden en bak ze in de olijfolie wanneer deze mooi gebakken zijn voeg ze toe aan de soep en laat ze verder gaar worden. In dezelfde pan bak ik de scampi’s met een beetje look en kruid ze met cayenne peper. Houd deze na bakken apart.
Verwijder de look doe een beetje water in de pan zodat het aanbaksel los komt en voeg dit mengsel toe aan je soep.
Breng de soep dan op smaak met de vissaus, sap van de halve limoen(doe dit beetje bij beetje en proef), suiker.
Snijd de champignons in plakjes of in vier en voeg toe aan de soep.
Snijd paksoi in grove stukken en voeg deze samen met de scampi’s als laatste toe.
Laat nog een paar minuten pruttelen en serveer dan de soep in een diepbord. Ik mixte nog wat geblancheerde paksoi met olie, dat is de extra groene kleur in het bordje.


Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten.
Succes en smakelijk!


Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten.

Succes en smakelijk!


2020-2021 Ann.sFood