Varkenshaasje met spek en zoete aardappel met feta


Ingrediënten: 3 personen

Versie I : met spek en mosterd:
500 g varkenshaasje
100 g gerookt ontbijtspek
1 kl mosterd
1/2 bouillonketeltje rund van Knorr
1.5 dl room
1 bakje champignons deze keer gebruikte ik:
 https://www.colruyt.be/nl/producten/mix-champign-kruiden-21081

Versie II : gevuld met kaas en appel
1/2 blok feta
100gr gemalen kaas
1/2 appel 
1/2 bouillonketeltje rund
2 eetl porto
1.5dl water

Zoete aardappel met feta:
3 zoete aardappels
1/2 blok fetakaas ik gebruikte:
https://www.colruyt.be/nl/producten/kaas-blokjes-koemelk-26628 
4 el cashew noten, grof gehakt ik gebruikte:  
https://www.colruyt.be/nl/producten/cashew-geroost-gezouten-19380 
Grof zout
3 teentjes look
1 kl Provençaalse Kruiden
Nootmuskaat, Peper en zout


Bereiding:
Varkenshaasje met spek:
Snijd het varkenshaasje open, maar niet volledig door en besmeer de binnenkant met mosterd en leg de spekblokjes erop, kruid met p&z en muskaatnoot .
Vouw terug dicht en breng op smaak met peper. Wikkel het vlees stevig in met het spek. Verhit een klont boter in een braadpan. Zodra de boter schuimig is en licht aankleurt, leg je het vlees in de hete pan en bak het vlees langs alle kanten goed aan.
Het vlees moet dichtschroeien en korsten zodat de jus van het vlees niet ontsnapt.
Eens het vlees rondom een goudbruin korstje heeft, zet je het dan nog 10 tot 20 minuten in de oven op 180° C tot het net gaar is. Ik zette het 20min in de oven en de cuisson was perfect: rosé en sappig. Haal het vlees dan uit de oven en laat het 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Giet het overtollige braadvet van het vlees weg, maar gebruik dezelfde pan waarin je het vlees gebakken hebt om de saus te bereiden.
Doe boter in de pan, verwarm en bak de champignons. Giet de room in de pan en doe er het 1/2 blokje vleesbouillon bij voor nog extra smaak.  Schraap de aanbaksels los en laat rustig inkoken. Doe er eventueel wat maizena express bruine saus bij om de saus te laten indikken. Smaak af met peper en zout.

Varkenshaasje met kaas:
Zelfde werkwijze als hierboven alleen vul het haasje met een mengsel van fijngesneden appel, feta en gemalen kaas.
Voor de saus:
voeg water + bouillonketeltje toe aan het braadvet, laat inkoken voeg de porto toe. Doe er eventueel wat maizena express bruine saus bij om de saus te laten indikken. Smaak af met peper en zout.

Zoete aardappel met feta:
Was de zoete aardappelen en leg op bakblik voorzien van bakpapier, op een bedje van grof zout. Druppel er olijfolie over.
Bak ze samen met de look 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C. Hol de aardappelen uit. Doe het aardappelkruim in een kom en voeg de in kleine stukjes gesneden feta toe, de Provençaalse kruiden , druk de look uit het omhulsel en voeg toe. Plet alles met een vork en meng. Kruid met peper, zout en een mespuntje nootmuskaat. Vul de aardappelen met de puree en laat 3 minuten onder de grill van de oven gratineren.
hak de cashewnoten fijn en meng met een klontje boter. Leg dit mengsel op de aardappel en laat nog eens 2min gratineren.

Afwerking:
doe saus op het bord leg er 2 stukjes varkenshaasje op. Serveer de champignons en de zoete aardappel er naast.


Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten!

Succes en smakelijk!

 



© 2020 - 2021 Ann.sFood