Couscous kip en merguez
Een echte couscous maak je niet in 1.2.3 de echte moet je gaar stomen in een couscous pan, maar aangezien wij dit gerechtje 2à3 keer per jaar eten wil ik daar geen speciale stoompot voor aanschaffen. Mijn alternatief is vergiet met proper keukendoek(en als je vergiet zo fijn is heb je zelfs geen doek nodig). Ik doe dan de couscous in de natgemaakte doek spoel nog even met wat water ik doe er alvast wat olie en p&z op. Vouw het doek goed dicht en hang het vergiet in je kookpot net boven de groenten+ bouillon en zet er een deksel op. De couscous gaart zo door de stoom die vrijkomt. Op regelmatige basis moet je wel eens de couscous omroeren en misschien nog wat extra olie toevoegen zodat hij niet gaat kleven. Het duurt ongeveer 45min eer hij gaar is.
Een snelle en/of gemakkelijkere manier zijn natuurlijk de couscousbuiltjes https://www.colruyt.be/nl/producten/couscous-builtje-14754 . Maak deze klaar zoals op de verpakking beschreven, ik gebruik dan wel groentebouillon of kippenbouillon ipv water en na gaartijd haal ik deze onmiddellijk uit het zakje en doe er olie en of een klontje boter in zodat ik de bolletjes goed kan losmaken.
Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten dit kan je doen op mijn home pagina!
Succes!
Ingrediënten: 4p
500 gr couscous (moyen/medium) of 2 zakjes
50gr boter
olie
1 ui
1 blik gepelde tomaten
4 wortels
1 gele paprika
1 courgette
1/2 aubergine
olijfolie
zout&peper, cayenne peper
1 el kurkuma
1 koffielepel ras el hanout
2 piment
laurier en tijm
1 blik (200 gr) kikkererwten, uitgelekt 120gr goed afgespoeld
250cl bouillon, 250ml water+ kip of groenten bouillonblokje
optioneel: harissa
Ik serveerde dit met kip(1 bovenbil per persoon of bil ) en merguez(1 per persoon) kan ook met lamskotelet(naar believen)
Bereiding:
Snij alle groenten in stukken van ongeveer 1.5à2cm. Bak de ajuin in de olijfolie. Voeg dan de paprika en aubergines laat even bakken, voeg gepelde tomaten, wortelen en de courgettes toe laat even stoven, voeg dan de kruiden, water en bouillonblokjes toe. Draai het vuur lager en laat zachtjes sudderen tot alle groenten gaar zijn. Breng op smaak met p&z en cayennepeper.
Gebruik je geen zakjes neem dan een fijn vergiet leg er een natte handdoek in, doe de couscous in de handdoek en giet een glas water erover en leg er de in stukjes gesneden boter op. Hang het vergiet boven de groenten, sluit af met een deksel en laat een 45min koken en roer op regelmatige basis de couscous om en misschien moet je er nog wat extra olie toevoegen zodat hij niet gaat kleven. Voeg als laatste de kikkererwten toe ik laat deze ongeveer 10à15min meekoken.
Dien op in een tajine, eerste de couscous doe daar de saus over en garneer met je vlees.
Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten!
Succes en smakelijk!
© 2020 - 2021 Ann.sFood
Reactie plaatsen
Reacties