Gehaktballen alla Balls and Glory
Het eerste wat ik dacht na mijn bezoek aan Balls and Glory was, hoe krijg je in godsnaam die saus in die bal. Iets hard zoals een gekookt ei ok, maar een saus....
Maar na wat nadenken kwam ik toch op een ideetje... als ik nu eens een saus invries...oke ja, maar hoe krijg ik dan ballen, plastiekzakje voor ijsblokjes....nee saus te dik. Uiteindelijk kwam ik op het idee om silicone vormpjes te gebruiken. Deze zoals op de foto had ik nog in de kast liggen. Dus volgende dag ging ik aan de slag. Eerst met de saus(vulling) want deze moet minimum 1 dag in de diepvries.
Eigenlijk kan je alle sausjes als vulling gebruiken, als ze maar goed gemixt en liquide is.
Ik gebruikte deze keer een homemade champignonsaus met een paar druppels truffel olie in en Lyvan wou deze keer een appelmoes(van Materne natuurlijk!)
ipv tikki masala. Je kan ook een restant van tomatensaus, kaas(en of hesp)saus
Ingrediënten
voor 6 ballen had ik nodig
1Kg Gehakt
100gr Gemalen kaas
1 Ei
6 ballensaus
Ter info: Voor de opmaak van het gehakt, had ik eens gelezen dat je het gehakt sappiger maakt als je gemalen kaas ipv paneermeel gebruikt,
proeven doe je het niet maar het vlees is wel veel sappiger. Vandaar dat ik nu altijd kaas gebruik ipv paneermeel.
Bereiding van de ballen:
voeg de kaas en een eierdooier toe aan het gehakt en meng dit goed onder elkaar.
Verdeel het gehakt in 6 en maak er platte schijven van, die ongeveer 1.5/2cm dik zijn.
Leg dan een bal in het midden en pak de bevroren saus in.
Rol de ballen in bloem vervolgens in het eiwit en dan paneermeel.
Bakken ze dan 25à35min in de oven op 200° .
De eerste keren dat ik de ballen zelf maakte had ik het geluk dat ik nog een overschot van de sausjes gekocht bij balls and glory in de diepvries bewaart had, want toen waren deze helaas nog niet vinden op het internet.
Maar vorige week kwam daar verandering via Smulweb vond ik, zowel de bruine vleessaus als de groene curry saus en deze receptjes deel ik natuurlijk graag met jullie.
Bruine saus:
1 grote ui
1 wortel
50g gerookt spek
klontje boter
750ml bruine fond (of pasta, blokje, ...)
paar takjes tijm
paar blaadjes laurier
60g veenbessenconfituur(had ik niet ik deed er aardbeienconfituur in en maar 30gr)
1 peer, geschild en in stukjes
Saus: snijd de ui en de laatste wortel in grove stukken. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui en wortel samen met de spekreepjes aan. Schil de peer en snijd in stukjes. Voeg samen met de fond en de kruiden toe en laat 15 min. inkoken. Verwijder de tijm en laurier en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met de cranberrycompote.
De groene curry saus :
20 tot 40g groene curry pasta (hangt ervan af hoe pikant je wil)
stukje gember, in kleine stukjes
2 limoenblaadjes (had ik niet ik deed er een beetje limoensap in)
400ml (1 blik)kokosmelk
Snijd voor de groene curry-saus de sjalot en appel in grove stukken en bak aan in wat olijfolie. Voeg de currypasta toe en laat bakken zodat de smaken vrijkomen. Doe er gember, limoenblaadjes en kokosmelk bij en laat een kwartiertje inkoken. Mix de saus
Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten!
Succes en smakelijk!
© 2020 - 2021 Ann.sFood