Stoofpotje van lamsnek met aardappelen, pastinaak en wortelen
Winterperiode traditioneel de periode dat stoofpotjes weer op ons bord verschijnen en lamsvlees gebruik ik daar het liefst voor. Vaak worden lamsboutsneden hiervoor gebruikt en minder bekend is het gebruik van lamsnek.
En dat is jammer, want dit vlees heeft precies genoeg vet om je vlees heerlijk mals uit de pan te laten komen. Een lamsnek is zelfs wat sappiger dan een lamsbout. Laat het vlees op een lage temperatuur een uur of 2 garen samen met wat groenten, dan hebben de smaken meer dan genoeg tijd om elkaar te versterken. Natuurlijk kan je het wat sneller garen, helaas wordt het vlees er dan niet malser van, het toverwoord is langzaam! Zet je pan tussen de middag op het vuur, doe verder je werk, snuif ondertussen de geuren op en als jullie eraan toe zijn zet je het heerlijke stoofpotje op tafel. Een half uurtje langer in de pan dat geeft niet, dat kan deze stoofpot hebben. Een uurtje korter zou jammer zijn, neem de tijd dus! Een dag later smaakt het zelfs nog lekkerder. Let wel, het blijft nodig om tijdens het garen elk half uur even te kijken of je massa nog voldoende vocht bevat. In mijn geval moest ik geen vocht toevoegen.
Ik koos voor aardappelen pastinaak en wortelen maar je kan ook kiezen voor andere stevige groenten om met je lamsnek mee te stoven, zoals raapjes, knolselder en aubergine. Ze nemen perfect de smaak op, het blijven nog mooie stukken en verdwijnen niet in de jus. Verse tijm, laurier en look maken de stoofpot compleet. Het kost je nog geen half uur om deze stoofpot voor te bereiden, daarna laat je de warmte en de smaken hun werk doen. Ik geef als gaar tijd 2.5 uur, maar het zou zomaar kunnen zijn dat je lamsvlees al eerder klaar is.
Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten dit kan je doen op mijn home pagina!
Succes en smakelijk!
Ingrediënten: 3 personen
2 lamsnekken +-600gr
3 middelgrote aardappelen
4 wortels
1 kleine pastinaak
1,5 uien
4,5 dl bruine fond (ik gebruikte 1.5 bouillonketeltje rund + 4.5dl water https://www.knorr.com/be/nl/producten/bouillon/bouillonketeltjes/vlees-8x28-g.html in)
takje tijm& blaadje laurier
teentje knoflook
scheutje azijn
snuifje suiker
peper&zout
Bereiding:
Kruid de nekken goed met peper en zout, en bak ze aan in een pan. Snij de uien in fijne reepjes en kleur ze goudbruin in een tefal pan of braadpan. Voeg aan de uien een snuifje suiker toe, en laat ze karamelliseren. Blus met een geutje azijn.
Doe de uien op de nekken en zet ze net onder met de bruine lamsfond, een takje tijm, een laurierblaadje en een teentje knoflook. Laat de nek zachtjes pruttelen op een matig vuur gedurende 2,5 uur.
Schil de aardappelen de wortelen en de pastinaak en snij ze in schijven van een centimeter. Als de nekken bijna gaar zijn, voeg dan achtereenvolgens de aardappelen, wortelen en pastinaak toe.
Op die manier is alles samen klaar.
Schik de aardappeltjes trapsgewijs op het bord, werk af met de gebraiseerde lamsnek en uien.
Maakte je dit of een andere receptje? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een review achterlaten!
Succes en smakelijk!
© 2020 - 2021 Ann.sFood
Reactie plaatsen
Reacties